android chevron-right browser cart window chevron-up arrow-right arrow-left checkmark filter

SEO Sökmotoroptimering

Vad är Sökmotoroptimering (SEO)?

Sökmotoroptimering (på engelska SEO) innebär att jobba med att få en webbsajt att synas högt upp i sökresultaten på ett eller flera utvalda sökord. Syftet med att hamna högre upp i sökresultat är att det innebär fler användare som klickar på just din webbsajt. Detta ger mer relevant trafik till din webbsajt som i sin tur innebär större intäktsmöjligheter.

Mätbara mål

En av många fördelar med sökmotoroptimering jämfört med traditionell marknadsföring (som exempelvis tidningsannonser) är att det går att mäta vad satsningen ger. Du behöver inte förlita dig på magkänsla när du jobbar med SEO. Därför är det viktigt att du sätter ett eller flera mätbara mål med din synlighet på Google. För utan ett mätbart mål kan du inte utvärdera hur din SEO går eller för den delen optimera din synlighet på ett bra sätt. Vilket mål som passar dig beror på din typ av verksamhet. För en e-handlare är oftast försäljning ett bra mål medan det för tjänsteföretag ofta handlar om att sökmotoroptimering ska generera leads (potentiella kunder).

Sökordsanalys

När du valt ditt mål är nästa steg att fundera igenom vilka googlingar som du ska synas på. Detta kallas ofta att hitta sin sökord och är en ganska svår uppgift som tar sin tid. Att optimera för sökord som inte leder till ditt mål kostar bara tid och pengar. Så det är viktigt att hitta rätt sökord. Två viktiga saker att tänka på när du väljer sökord är relevans och sökvolym. Du vill bara jobba med sökord som väl matchar vad du har att erbjuda och samtidigt vill du att det ska vara sökord som det googlas på. Det finns ju ingen poäng med att synas på sökningar som aldrig görs. När du valt ut de sökord som är bäst för dina produkter eller tjänster består arbetet med sökmotoroptimering huvudsakligen av två saker.

On Page-arbete

Denna del innefattar all sökmotoroptimering som rör själva webbsajten och dess struktur och innehåll. Det kan vara allt från att webbsidor har korrekta och relevanta sidtitlar till att sökmotorerna hittar webbsajtens alla sidor på ett effektivt sätt.

Inlänkar

Inlänkar är andra webbsajter som länkar till din webbsajt. Dessa inlänkar är en väldigt viktig beståndsdel i hur sökmotorer rankar din webbsajt. Ju fler och ju starkare inlänkar en webbsajt har ju högre syns webbsajten i sökresultaten.