Livet som Viströmmare

Med jämna mellanrum får vi frågor från blivande eller färdigutbildade utvecklare om hur det är att arbeta hos oss.
Därför satte jag mig ner med Filip, som nyligen började sin ”lärlingsperiod” hos oss. Kan kanske ge en liten bild av hur det kan se ut.

Filip kombinerar studierna i systemutvecklingHögskolan i Skövde med att jobba ett par dagar i veckan hos Viström Webb – och det fungerar bra, tycker båda:

– Det gick väldigt fort att komma in i gänget, stämningen är väl vad man kallar ”rå men hjärtlig”. Vi har väldigt kul ihop och alla stöttar varandra, så jag hoppas att jag fastnar här när studierna är klara. Det är det här jag vill ägna mig åt, helt klart.

Har det alltid varit självklart att det skulle bli IT för din del?

– Jo, det har det nog. Det är ju ingen tvekan om att det är en framtidsbransch – och att få ett knivigt problem att knäcka, där det inte finns några färdiga lösningar att ta till, är ju så kul! Men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att bli snickare också, eftersom jag gillar att konstruera och bygga saker.

Uppväxt i Örebro och med ett år i Malmö bakom dig – känns inte Skövde lite litet då?

– Nej, det tycker jag inte, det är snarare precis lagom stort. Här får man tid att tänka efter och jag tycker nog inte att jag saknar någonting egentligen. Möjligen ett lite större pluggkafé, då. Men efter att ha bott ett år i Rosengård där det hela tiden hände för mycket känns det skönt att ha hamnat i lite lugnare omgivningar. Visst kan det gå lite vilt till även på vårt kontor ibland, men på helt andra sätt!

Hur passar du och kollegorna in i den stereotypa bilden av en datanörd?

– Det brinnande intresset för ämnet har jag ju, men annars är det nog lite si och så med det – och det gäller hela gänget på Viström. Vi är nog betydligt mer sociala än snittet och jag tror inte det håller i längden att bara vara introvert. För att hitta fram till fungerande lösningar måste man trivas med att slänga käft.

Blir det någon tid över, med både studier, jobb och flickvän?

– Både jag och tjejen pluggar och vi har faktiskt en väldigt stark studiedisciplin, annars skulle det nog inte gå. Men så värst mycket annat hinns väl inte med just nu, det var ett tag sen jag plockade fram enhjulingen.

Enhjulingen? Nu får du verkligen förklara!

– Ja, vi är väl inte så hemskt många som pysslar med det på allvar, men det tävlas faktiskt en hel del. Det finns många delgrenar – hastighetscykling, långdistans, trial och hopp och mycket annat. 3 SM-guld har det faktiskt blivit. Och nej, det är inte så svårt som det ser ut – men man får räkna med att ramla av lite i början.